Glioblastomul

Cauze şi simptome

Glioblastomul este o tumoră cerebrală malignă, dezvoltată din celulele gliale, care sunt celulele de suport ale creierului. Ele au multiple roluri: de a susţine neuronii, de a le asigura aportul de substanţe nutritive şi oxigen, de a izola electric fibrele nervoase şi de protecţie imună şi metabolică. Există mai multe tipuri de celule gliale, dintre care cele ce pot da naştere unui glioblastom sunt astrocitele şi oligodendrocitele.

Mai mult >

Diagnostic şi tratament

Diagnosticul se pune prin rezonanţă magnetică (RMN) sau computer-tomograf (CT) cu substanţă de contrast. Glioblastomul apare ca o tumoră dezvoltată în interiorul creierului, prost delimitată, cu priză de contrast, edem în creierul din jur şi, de multe ori, cu zone de necroză care nu captează substanţa de contrast.

Mai mult >

Tratamentul
post-operator

După operaţie, pacientul este transferat in secţia de Terapie Intensivă, unde este supravegheat peste noapte. Hidratarea şi alimentarea pe gură se reiau la câteva ore după operație, iar cel mai târziu a doua zi dimineaţă pacientul se ridică din pat. 

Mai mult >

Prognostic

Fiind o tumoră infiltrativă, glioblastomul recidivează în ţesutul cerebral înconjurător cel mai frecvent, însă poate recidiva şi la distanţă, chiar în emisferul cerebral opus, datorită extensiei de-a lungul fibrelor din substanţa albă. Intervalul mediu până la recidivă este de 10-12 luni. Dacă tumora recidivată este abordabilă chirurgical se poate reopera…

Mai mult >

Intervenţia chirurgicală

Deoarece glioblastomul este o tumoră agresivă, cu creştere rapidă, operaţia trebuie făcută cât mai devreme după stabilirea diagnosticului prin RMN. Atunci când tumora poate fi extirpată, efectuarea unei biopsii înainte este inutilă, nefăcând decât să întârzie tratamentul.

Mai mult >

glioblastom.ro

Glioblastomul este o boală foarte agresivă și, din păcate, foarte frecventă. Vrem să oferim pacienților și familiilor acestora informații corecte și actualizate despre această afecțiune.  Dorim ca acest site să devină spațiul în cadrul căruia oricine este interesat de această boală să poată obține date concrete și, mai ales, corecte, să poată adresa întrebări la care să primească răspunsuri utile, astfel încât să poată lua cele mai bune decizii în cunoștință de cauză.

Mai mult >

Preţ

Unul dintre principiile BRAIN Institute este transparența totală în privința costurilor aferente serviciilor medicale pe care le asigurăm. Încercăm să vă informăm cât mai exact în privința procedurilor ce vor trebui achitate și a eventualelor costuri suplimentare ce ar putea apărea.

Mai mult >

Echipa

BRAIN Institute reunește cei mai experimentați specialiști din neurochirurgia românească modernă, pentru fiecare dintre ramurile ei: spinal și cranian. Experiența fiecăruia în parte și rezultatele lor profesionale provin atât din educația medicală performantă, cât și din numărul mare de pacienți tratați până acum. În România, anumite afecțiuni rare pot fi tratate numai de către noi.

Mai mult >