Prognostic

Care este prognosticul?

Fiind o tumoră infiltrativă, glioblastomul recidivează în ţesutul cerebral înconjurător cel mai frecvent, însă poate recidiva şi la distanţă, chiar în emisferul cerebral opus, datorită extensiei de-a lungul fibrelor din substanţa albă. Intervalul mediu până la recidivă este de 10-12 luni. Dacă tumora recidivată este abordabilă chirurgical se poate reopera; de asemenea, în unele situaţii se poate face o nouă cură de radioterapie, cu o doză redusă. Ca şi tratament oncologic, se administrează o nouă cură de Temodal sau se trece la citostaticele de linia a doua (Avastin şi Irinotecan).

Durata medie de supravieţuire a pacienţilor cu glioblastom este de 15-18 luni de la momentul diagnosticului, în condiţiile în care se face un tratament complet: rezecţie chirurgicală maximală, radioterapie şi chimioterapie citostatică, iar în caz de recidivă reintervenţie chirurgicală urmată de o nouă cură de citostatice de linia a doua şi, eventual, o nouă iradiere.

Fără tratament, supravieţuirea este de maxim 2-3 luni; operaţia singură prelungeşte speranţa de viaţă cu încă 6 luni, iar radioterapia şi chimioterapia citosatică, la rândul lor, cu încă 3 luni fiecare.

Aceste cifre sunt statistice, calculate pe serii mari de pacienţi. Există pacienţi care răspund bine la tratament (chimio-radioterapie) şi care au un prognostic mai bun. De asemenea, la unii pacienţi tumora are o localizare favorabilă care permite excizia ei împreună cu ţesut cerebral înconjurător aparent normal (dar infiltrat tumoral); evident, supravieţuirea acestora este mai bună, chiar dacă doar cu câteva luni, decât a pacienţilor la care nu s-a putut face acest lucru.

La BRAIN Institute tratăm fiecare pacient în mod individual, nu ca un caz dintr-o lungă serie. Reuşim astfel să ne concentrăm eforturile pentru a asigura un maxim de confort şi siguranţă pentru pacient şi familia sa. În cele din urmă, scopul nostru este să tratăm un om, nu o boală.