Tratamentul post-operator

Ce urmează după operaţie?

După operaţie, pacientul este transferat in secţia de Terapie Intensivă, unde este supravegheat peste noapte.  Hidratarea şi alimentarea pe gură se reiau la câteva ore după operație, iar cel mai târziu a doua zi dimineaţă pacientul se ridică din pat. Dacă există un deficit motor (pareză), a doua zi postoperator se începe kinetoterapia.

Tot a doua zi după operaţie se efectuează un RMN cerebral de control cu substanţă de contrast, pentru a evidenţia eventualele complicaţii locale sau resturi tumorale. În funcţie de rezultatul RMN se inițiază și profilaxia trombozei venoase profunde (cu Clexane).

Durata medie de spitalizare este de 3 nopţi postoperator. La domiciliu, pacientul continuă mobilizarea și kinetoterapia, evitând eforturile fizice în prima luna postoperator. Firele de sutură sunt resorbabile (se desprind la cca. 3-4 săptămâni postoperator). În unele  cazuri este necesară continuarea tratamentului antiepileptic pentru o perioadă de timp.

Îngrijirea plăgii presupune badijonarea cu soluţie de Betadină 10% de două ori pe zi până la căderea firelor. Legat de baie, se recomandă spălarea părului fără restricţii; după uscare se tamponează cu Betadină.

Rezultatul examenului anatomo-patologic durează în medie o săptămână şi, pe baza lui se face  consultul de oncologie. În urma acestuia se stabileşte planul de radioterapie şi de chimioterapie citostatică. Este bine ca radioterapia să fie începută în primele 3-4 săptămâni după operaţie; acest interval este necesar pentru a permite cicatrizarea plăgii operatorii, dar dacă se întârzie mai mult există riscul de reluare a creşterii tumorale.

După terminarea radioterapiei se face RMN de control la un interval de 3 luni, pentru a surprinde precoce o eventuală recidivă.

Reluarea activităţii profesionale se face după terminarea radioterapiei, în funcţie şi de starea neurologică; diagnosticul de glioblastom poate constitui un motiv de pensionare.