Cauze şi simptome

Ce este hidrocefalia?

Hidrocefalia reprezintă acumularea excesivă de lichid cefalorahidian (LCR) la nivelul ventriculilor cerebrali, cavităţi în interiorul creierului unde lichidul cefalorahidian este produs continuu de-a lungul zilei. De la nivelul ventriculilor cerebrali, lichidul este exteriorizat pe suprafaţa cerebrală prin diverse căi de comunicaţie (foramen Monro, apeduct Sylvius, foramen Magendie). Absorbţia LCR se face prin intermediul unor structuri microscopice (granulatii Pacchioni) în acelaşi ritm în care lichidul este produs. Hidrocefalia este rezultatul fie a disfuncţionalităţii granulaţiilor Pacchioni (vorbim în acest caz de o hidrocefalie comunicantă sau “cu presiune normală”), fie a obstructiilor căilor de comunicaţie (producând hidrocefalia necomunicantă sau “obstructivă”).

Care sunt cauzele hidrocefaliei?

În mare există două tipuri de hidrocefalie, după nivelul obstrucției. Dacă avem un obstacol (ex o anomalie morfologică, o tumoră) la nivelul căilor normale de drenaj ale LCR ne încadrăm în primul tip, anume hidrocefalia obstructivă. Dacă resorbția este deficitară din cauza unei disfuncționalități a organelor de resorbție (frecventă la vârstnici, apare o atrofie a organelor de resorbție), avem ceea ce se cheamă o hidrocefalie comunicantă. Frecvent există hidrocefalii mixte, în care există atât o problemă resorbtivă cât și una obstructivă (infecții, sângerări intracraniene etc.).

Cum se tratează hidrocefalia?

Tratamentul hidrocefaliei este unul chirurgical și are drept scop drenarea excesului de LCR. Când hidrocefalia este obstructivă, putem frecvent face un tratament endoscopic, minim invaziv (Ex VCS – ventriculo-cisterno-stomie), sau, dacă este posibil, înlăturarea cauzei obstrucției (tumoră, hematom etc.). Aceste două tratamente oferă șansa pacientului de a evita introducerea în corpul său a unui dispozitiv de drenaj mecanic, care are riscuri importante (în până la 40% din cazuri la 1 an – infecție, obstrucție, rupere etc.).

Când cauza hidrocefaliei este una resorbtivă, chirurgul poate fi obligat să apeleze la dispozitive mecanice de drenaj. Surplusul de lichid este drenat în cavități naturale ale corpului , cum ar fi peritoneu, torace etc..

Uneori, există cauze tranzitorii de hidrocefalie (ex. sângerări) care se tratează inițial cu dispozitive mecanice de drenaj extern (în afara corpului) ce pot fi lăsate atașate de pacient până la câteva săptămâni, până când hidrocefalia dispare sau LCR-ul devine limpede (derivații ventriculare externe, derivații lombare externe).

Cum se manifestă?

Semnele și simptomele hidrocefaliei sunt date de creșterea presiunii intracraniene și eventual dilatarea ventriculior cerebrali (cavități pline cu LCR în interiorul creierului).

Dacă acumularea de lichid se face încet, permițând o oarecare adaptabilitate a țesutului cerebral, pacientul poate rămâne pentru lungi perioade fără a avea semne sau simptome clare.

Creșterea rapidă a presiunii intracraniene (sau atingerea unui prag) și eventual a dimensiunii ventriculilor, duce la apariția rapidă a simptomelor.

Cefaleea este un simptom important. Ea poate varia în intensitate, poate fi continuă sau intermitentă, este de obicei mai intensă dimineața si poate fi asociată cu greață și vărsături.

Pacienții prezintă deseori tulburări de personalitate și comportament cum ar fi:

  • iritabilitate
  • indiferență
  • pierderea interesului pentru tot ce îi înconjoară
  • agresivitate și impulsivitate
  • tulburări de memorie

Pacienții cu hidrocefalie pot avea de asemenea și probleme cu mersul (mers greoi , cu pași mici, instabil, cu picioarele mai depărtate decât normal), incontinența urinară care se pot adăuga tulburărilor cognitive.

Când hidrocefalia progresează, apare afectarea conștienței, inițial pacientul fiind letargic, adormit, iar în stadiile extreme pacientul este în coma.

Succesiunea acestor semne poate fi rapidă, în câteva ore, sau poate dura ani de zile, în funcție de cauza declanșatoare.