Diagnostic şi tratament

Cum se diagnostichează?

Simptomatologia prezentată mai sus orientează medicul spre o investigație imagistică. Cea mai simplă investigație imagistică ce poate determina anumite modificări cerebrale este tomografia computerizată cerebrală. Deși aceasta nu oferă foarte multe informații despre MAV, poate aduce câteva informații despre sângerări anterioare sau o posibilă localizare a malformației. RMN-ul cerebral este însă mult mai precis, diagnosticul este mai clar, informațiile despre MAV aduse de RMN sunt foarte bune.

Standardul de aur pentru diagnosticul MAV-urilor rămâne angiografia cerebrală. Angiografia evidențiază excelent structura MAV-ului, oferă informații despre sursele arteriale ale MAV-ului, despre nidus și despre drenajul venos al MAV-ului. Oferă informații și despre eventuala prezență (în 20% din cazuri) a unor eventuale anevrisme intranidale. Angiografia cerebrală și RMN-ul aduc informații complementare.

În spitalul nostru, toate aceste metode de diagnostic există și sunt de ultimă generație. Dispunem de asemenea și de specialiștii necesari realizării acestor metode de diagnostic.

Am fost diagnosticat cu MAV. Ce fac?

Pacientul care a fost diagnosticat cu MAV este orientat către neurochirurg. Evaluarea corectă  a pacientului și a MAV-ului sunt cruciale pentru orientarea acestuia spre cel mai bun tratament posibil.

În general, dacă un MAV devine simptomatic o anumită formă de tratament se impune dacă starea pacientului o permite.

Care sunt variantele de tratament?

Variantele de tratament includ: intervenția neurochirurgicală, radiochirurgia stereotaxică, embolizarea sau o combinație a acestor metode.

Scopul tratamentului este ablația sau scoaterea din circulație completă a MAV-ului. Fiecare metodă are avantajele și dezavantajele ei, alegerea celei mai bune metode de tratament se face după o evaluare amănunțită și completă a pacientului și imaginilor realizate, care trebuie să includă în mod obligatoriu un RMN și o angiografie cerebrală. Decizia pentru o anumită formă de tratament poate fi uneori dificilă și va fi luată numai după discutarea cazului de către o echipă multidisciplinară reprezentată în principal de neurochirurg, neuroradiolog intervențional și neurochirurg specializat în radiochirurgia stereotaxică.

Cu cât MAV-ul este mai complex, cu atât posibilitatea excluderii complete din circulație și riscurile tratamentului sunt mai mari.