Diagnostic şi tratament

Cum se tratează meningioamele?

Tratamentul poate fi chirurgical, prin radiochirurgie, radioterapie sau o combinație a acestora. În unele cazuri, este necesară numai o urmărire atentă (RMN), intervenția terapeutică impunându-se doar în fața unei evoluții tumorale potențial periculoase.

Cum se pune diagnosticul?

Manifestările de mai sus, duc la efectuarea unui examen imagistic (CT sau RMN).Uneori descoperirea meningiomului poate fi fortuită (CT sau RMN făcut în cadrul bilanțului altor boli – ex.: afecțiuni ORL). RMN-ul cu și fără substanță de contrast reprezintă standardul de aur în diagnosticul acestei boli. El oferă o imagine detaliată a creierului și a tumorii, absolut necesară pentru diagnosticul și planingul chirurgical optimal. Acest examen pune diagnosticul în majoritatea cazurilor, însă certitudinea o obținem numai în urma examenului histopatologic postoperator (prelevarea și analiza unei bucăți tumorale). În unele cazuri pot fi necesare examene suplimentare pentru bilanțul complet al leziunii cum ar fi: arteriografia, teste electrofiziologice, examen oftalmologic, examen ORL etc..

Pentru a asigura calitatea actului operator, este nevoie de obținerea unor imagini de RMN particulare, dedicate planingului operator și navigației intraoperatorii (volume 3D speciale, tractografie, amgio-RM de mai multe tipuri, spectroscopie, perfuzie  etc.). RMN-ul este un examen complex, operator dependent, care pentru a fi maximum informativ necesită o excelentă specializare și o dotare adecvată. În etapa postoperatorie, medicul anatomopatolog joacă un rol deosebit de important, acesta punând diagnosticul de certitudine și prin aceasta influențând decisiv eventualele tratamente postoperatorii. Echipa noastră colaborează cu unii dintre cei mai buni anatomopatologi, care sunt supraspecializați în afecțiuni neurochirurgicale.

Am fost diagnosticat cu meningiom (sau meningiomatoză). Ce fac?

Pacientul diagnosticat cu meningiom (sau cu meningiomatoză) este orientat către neurochirurg. În funcție de localizare, volum, tulburări neurologice, bolile asociate și alți factori de risc, neurochirurgul va evalua care este tratamentul optim. Astfel poate fi propus un tratament neurochirurgical, radiochirurgical, radioterapeutic sau o combinație a acestora. Uneori o simplă supraveghere poate fi cea mai bună alegere.