Neurinomul acustic

Cauze şi simptome

Neurinomul de acustic este o tumoră benignă care se dezvoltă din teaca de mielină a unuia din nervii vestibulari, din așa-numitele celule Schwann, de aceea denumirea corectă științific este de „schwannom vestibular”. Particularitatea ei este că se dezvoltă într-un spațiu restrâns, în contact cu trunchiul cerebral, cerebelul și cu o parte din nervii cranieni, mai ales nervul acustic și facial, dar și nervul trigemen și glosofaringian, atunci când ajunge la dimensiuni mari.

Mai mult >

Diagnostic şi tratament

Diagnosticul se stabilește prin RMN cerebral cu substanță de contrast sau, când nu se poate face RMN, prin CT. Examenul RMN pune în evidență tumora, dimensiunile ei, precum și deplasarea structurilor învecinate (trunchiul cerebral). Neurinomul de acustic captează substanța de contrast, este bine delimitat și are extensie în conductul auditiv intern.

Mai mult >

Tratamentul
post-operator

După operație, pacientul este transferat în secția de Terapie Intensivă, unde este supravegheat peste noapte. În primele 24-48h poate exista vertij periferic și greață la schimbarea poziției capului, care dispar treptat. Hidratarea și alimentarea pe gură se reiau la câteva ore după operație, iar cel mai târziu a doua zi dimineață pacientul se ridică din pat.

Mai mult >

Prognostic

Prognosticul vital este bun, neurinomul de acustic fiind o tumoră benignă, care recidivează doar în cazuri excepționale. Speranța de viață nu este modificată. Pacienţii operaţi de neurinom de acustic pot desfăşura o viaţă normală, fără restricţii.

Dacă auzul este deja pierdut sau foarte mult afectat, recuperarea nu se produce.

Mai mult >

Intervenţia chirurgicală

Deoarece neurinomul de acustic este o tumoră benignă, cu creştere lentă, intervenţia chirurgicală se face în cele mai multe cazuri „la rece”, electiv, fără a avea caracter de urgenţă. Un neurinom mic, care nu afectează auzul, poate fi urmărit prin RMN periodic şi operat doar atunci când începe să crească sau să scadă auzul.

Mai mult >

Preţ

Unul dintre principiile BRAIN Institute este transparența totală în privința costurilor aferente serviciilor medicale pe care le asigurăm. Încercăm să vă informăm cât mai exact în privința procedurilor ce vor trebui achitate și a eventualelor costuri suplimentare ce ar putea apărea.

Mai mult >

Echipa

BRAIN Institute reunește cei mai experimentați specialiști din neurochirurgia românească modernă, pentru fiecare dintre ramurile ei: spinal și cranian. Experiența fiecăruia în parte și rezultatele lor profesionale provin atât din educația medicală performantă, cât și din numărul mare de pacienți tratați până acum. În România, anumite afecțiuni rare pot fi tratate numai de către noi.

Credem că cele mai bune rezultate se obțin prin munca în echipă. Medicina modernă se bazează pe această noțiune de tratament multidisciplinar.

Mai mult >