Diagnostic şi tratament

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul se stabilește prin RMN cerebral cu substanță de contrast sau, când nu se poate face RMN, prin CT. Examenul RMN pune în evidență tumora, dimensiunile ei, precum și deplasarea structurilor învecinate (trunchiul cerebral). Neurinomul de acustic captează substanța de contrast, este bine delimitat și are extensie în conductul auditiv intern. Tot prin RMN se poate pune în evidență hidrocefalia obstructivă.

În afară de RMN, un examen important este audiograma, care arată gradul de afectare a auzului. În stadiile incipiente, de multe ori o modificare sugestivă a audiogramei poate îndruma pacientul către RMN și, astfel, către un diagnostic precoce.

Examenul oftalmologic poate identifica edemul papilar, cauzat de hidrocefalie și hipertensiune intracraniană.

Nu exista markeri sanguini pentru neurinomul de acustic.

Cum evoluează neurinomul de acustic?

Neurinomul de acustic este o tumoră cu creștere lentă de 1-5 mm/an. Poate avea perioade lungi de stagnare în care își menține dimensiunile constante, pentru ca ulterior să își reia creșterea. Dezvoltându-se într-un spațiu limitat, atunci când ajunge la dimensiuni mari (3-4 cm diametru) ajunge să comprime trunchiul cerebral și să determine hipertensiune intracraniană prin blocarea circulației LCR (hidrocefalie). O altă complicație gravă, potențial fatală, o reprezintă hernierea amigdalelor cerebeloase în gaura occipitală, ceea ce determină comprimarea bulbului rahidian și a centrilor cardiovasculari și respiratori de aici.

Care sunt opțiunile de tratament?

Când tumora este mică și nu determină simptome, poate fi urmărită prin RMN periodic, urmând a fi luată o decizie în caz de creștere.

În prezent există 2 posibilități de tratament pentru neurinomul de acustic: intervenția chirurgicală sau radioterapia Gamma-knife. Alegerea între ele trebuie să țină seamă de mai mulți factori; dimensiunea tumorii, vârsta pacientului și gradul de afectare a auzului.

Gamma-knife constă în iradierea țintită a tumorii și este indicată pentru o tumoră de maxim 2,5 cm diametru, peste această dimensiune având eficiență redusă. Deși presupune un disconfort minim pentru pacient, GK nu are efect imediat, practic în primii 2 ani obținându-se doar o stagnare a creșterii tumorale. Există o proporție de cazuri în care tumora continuă să crească chiar și după GK. De aceea, la pacienții tineri se preferă intervenția chirurgicală chiar și la dimensiuni mici ale tumorii. Există cazuri în care un neurinom mic se dezvoltă foarte aproape de structurile urechii interne (cohleea), iar auzul este încă păstrat; în asemenea situații GK are risc mare de pierdere a auzului, preferându-se tratamentul chirurgical.

Intervenția chirurgicală poate fi facută pentru orice dimensiune a tumorii, dar mai ales pentru tumorile mari, care comprimă trunchiul cerebral , în special cu hidrocefalie.  De asemenea, pacienții tineri sunt candidați pentru operație, mai degrabă decât pentru GK. Intervenția chirurgicală vizează îndepărtarea completă a tumorii cu eliberarea structurilor nervoase comprimate de aceasta.

În rare cazuri hidrocefalia care însoțește neurinomul de acustic necesită o intervenție de drenaj.