Neuro-anestezia

Anestezia în neurochirurgie comportă anumite particularități față de toate celelalte tipuri de anestezie, în principal prin prisma faptului că sistemul nervos este cel mai sensibil și mai delicat organ al omului, ale cărui caracteristici și modalități de funcționare nu sunt pe deplin cunoscute. Totodată, anestezia reprezintă,  în acest caz, locul de întâlnire al chirurgiei cu anestezia, chestiune care are implicații majore în desfășurarea actului medical propus. Cel mai bun chirurg nu ar putea avea succesul scontat, fără a forma o echipă solidă, împreună cu neuro-anestezistul.

Neuro-anestezia este vitală pentru obținerea unor rezultate operatorii optime – este necesară o colaborare strânsă, atentă, activă, continuă (minut cu minut) și astfel eficientă, între întreaga echipă anestezică și cea chirurgicală.

Neuro-anestezia la BRAIN Institute

Sigur, înaintea avantajelor tehnologice, cel mai important lucru este factorul uman. Am pus accent pe supraspecializarea și educarea orientată a personalului din echipă, pe dezvoltarea unor algoritmi de lucru și protocoale concrete, în conformitate cu standardele medicale  internaționale de cel mai înalt nivel și de ultimă generație în domeniu – acest lucru ne permite desfășurarea activității anestezico–chirurgicale sub semnul siguranței și al profesionalismului.

Avem capacitatea de a conduce întregul act medical cu multă grijă, prevenind eventualele complicații care pot să apară în perioada peri-operatorie. Începem acest lucru cu vizita pre-anestezică, ce are loc cu câteva zile înainte de intervenția  chirurgicală, și are ca scop elucidarea problemelor de sănătate ale pacientului prin intermediul examenului clinic, al anamnezei și al probelor paraclinice. Uneori, pacienții au și alte boli, în afara celei pentru care se operează – aceștia vin cu tare asociate, mai mult sau mai puțin tratate, care ar putea să le pună viața în pericol,  printr-o decompensare acută în contextul unei intervenții  majore neurochirurgicale. Putem face o prevenție a potențialelor complicații,  tratând cât mai bine aceste afecțiuni, înainte de momentul operator – prin medicație și alte manevre  terapeutice, obținem o stare optimă de sănătate pentru pacientul respectiv, care să-i permită acestuia să treacă cu bine peste stresul generat de operație. Echilibrarea și stabilizarea cât mai eficientă a bolilor cronice ale pacienților este deci foarte importantă.

După o atentă și minuțioasă pregătire, urmează intervenția operatorie. Aceasta se efectuează sub o anestezie specială, adaptată caracteristicilor și cerințelor aparte ale patologiei sistemului nervos, precum și ale manipulării chirurgicale ale acestuia – trebuie să se desfășoare în mod optim, facil, fără incidente și impedimente. Echipamentele de monitorizare speciale permit o interacțiune rapidă între medici și pacient – concentrată concret pe eventualele probleme ce pot să apară, și ajutând la prevenția sau rezolvarea eficientă a acestora.

Anestezia utilizată este total intravenoasă, prin sistem target controlled infusion, o tehnică specială ce permite administrarea drogurilor anestezice nu numai în funcție de greutate, înălțime, sex, vârstă, ci și ajustat de informațiile venite de la un senzor special (numit bispectral index), ce culege și procesează undele creierului, generând un feedback al răspunsului persoanei la anestezie. Astfel, putem modifica în timp real doza și rata de administrare, în funcție de cerințele de moment ale individului respectiv, cu necesar anestezic particular, individualizat. Acest lucru ne permite, ca la sfârșitul operației, să obținem o trezire rapidă, în 8-15 minute, și o evaluare neurologică făcută cu acuratețe, fără urmările unei sedpri reziduale excesive. Celula neuronală, fiind o celulă fragilă, ce se deteriorează rapid ireversibil, este foarte  importantă promptitudinea și eficiența măsurilor luate în cazul apariției unei complicații – pentru a evita sechelele neurologice. Având tehnologia adecvată, neuro-anestezistul are posibilitatea de a titra în mod precis anestezicele; acesta prescrie nu neapărat o doză concretă de substanță anestezică, ci mai degrabă anticipează și țintește un anumit efect pe care vrea să-l obțină.

Astfel, este facilitată nu numai trezirea pacientului la sfârșitul operației, ci și realizarea unor proceduri speciale de tipul Awake Brain Surgery sau chirurgia pe pacientul treaz. Aceasta este o tehnică anestezică, ce presupune trezirea pacientului în timpul intervenției pe creier, la anumite rezecții tumorale care se fac în zone elocvente ale scoarței cerebrale (zone care se ocupă cu vorbirea, scrisul și mișcările). Scopul este de a evita complicațiile și sechelele permanent  legate de rezecția prea extensivă a unor tumori infiltrative, care seamănă cu țesutul normal, neputând fi altfel deosebite.

Această tehnică necesită o pregătire specială, atât medicală, cât și psihologică a pacientului, pentru a putea accepta și colabora cu bune rezultate și fără disconfort fizic și psihic. Pacientului i se explică tehnica, fiind asigurat de măsurile care vor fi luate – pentru a nu fi o experiență neplăcută, ci dimpotrivă, interesantă, confortabilă și utilă. Încrederea care se stabilește între personalul medical și pacient este vitală. Pacientul necesită o premedicație specială, care asigură o bună analgezie, ușoară sedare, senzație de confort psihic și siguranță, ușoară euforie. Ulterior, se procedează la inducția anestezică obișnuită, începe intervenția, se face o foarte bună anestezie locală la nivelul plăgii operatorii, coroborată cu o analgezie polimodală sistemică pre și intra-operatorie, așa încât pacientul nu experimentează niciun fel de durere sau disconfort – pacientul este trezit cu blândețe, i se explică situația în care se află și momentul operator, și este rugat să colaboreze prin vorbire sau mișcări, după caz. Chirurgul face un mapping cortical amănunțit, trasând contururile tumorii până în țesut sănătos, iar anestezistul stă de vorbă cu pacientul, fiind foarte alert asupra celor mai mici modificări care apar în vorbirea, înțelegerea, mișcările acestuia; când apar astfel de modificări, chirurgul este oprit – înseamnă că o zonă importantă este atinsă și nu trebuie deranjată, deoarece ar lăsa sechele  semnificative. Astfel, reușim să evităm complicațiile legate de rezecția unor astfel de tumori. Ducând această tehnică la extrem și dorind să dovedească viabilitatea ei, o echipă chirurgicală din Statele Unite a operat un violonist celebru în timp ce acesta a interpretat un întreg concert.

Pe același principiu al recoltării și procesării undelor emise de sistemul nervos, în timpul operației funcționează și sistemul de monitorizare a potențialelor evocate – utilizat în principal pentru depistarea și evitarea complicațiilor legate de eventualele interferențe nocive ale intervenției chirurgicale cu zone elocvente neuronale, care pot apărea în cursul manipulării operatorii. Fără acest sistem, funcționarea ulterioară a nervilor implicați în tumorile operate este aproape o loterie. BRAIN Institute este singurul loc în care echipamentul este folosit în scopuri neurochirurgicale.