Hernia de disc cervicală

Pentru a înţelege ce este hernia de disc cervicală trebuie menţionate câteva lucruri despre discul intervertebral. Acesta este o structură anatomică dispusă între corpurile vertebrale şi funcţionează ca un amortizor de şocuri, sau ca o bucşă de cauciuc la suspensiile automobilelor. El preia şocurile şi solicitările excesive care se exercită asupra vertebrelor în viaţa de zi cu zi. Totodată discul intervertebral are rolul de a permite mişcarea independentă (în anumite limite) a vertebrelor una faţă de alta, ceea ce ne permite să ne aplecăm, să ne rotim sau să efectuăm mişcări complexe ale gâtului.

Mai mult >

Fractura de coloană cervicală

Coloana vertebrală cervicală este segmentul cel mai expus acțiunii traumatice a factorilor externi în cazul unui traumatism. Mecanismul de producere (rotație, flexie, extensie, forfecare), precum și intensitatea forței aplicate determină leziuni de diferite grade atât ale coloanei vertebrale, cât și ale măduvei.

Mai mult >

Hernia de disc lombară

Primul pas pentru producerea herniei de disc lombare este aşa-numitul proces de degenerare a nucleului pulpos, care se produce în timp îndelungat, în condiţiile fie ale unor eforturi fizice mari, repetate, în special ridicarea de greutăţi, fie datorită sedentarismului prin muncă de birou cu menţinerea unor poziţii fixe îndelungate. În această perioadă, pacienţii acuză dureri lombare joase şi o rigiditate a spatelui (blocaj). Din punct de vedere fizic, această degenerare înseamnă o pierdere a capacităţii nucleului pulpos de a reţine apă, ceea ce îi schimbă proprietăţile fizice. 

Mai mult >

Fractura de odontoidă

Pentru a înțelege diagnosticul de fractură de odontoidă trebuie menționat faptul că, din punct de vedere anatomic, odontoida aparține vertebrei a doua cervicale și se prezintă ca un “dinte” în partea anterioară a vertebrei cu traiect ascendent.

Mai mult >

Fractura de coloană toracală (dorsală) și lombară

Fractura de coloană vertebrală la nivel toracal (dorsal) sau lombar apare cel mai frecvent în urma unui traumatism de forță medie și mare (cădere de la alt nivel, accident rutier etc.).

Mai mult >

Tumorile coloanei vertebrale

Tumorile care apar la nivelul coloanei vertebrale pot fi primare sau secundare (metastazele altor tumori). Simptomatologia tumorilor vertebrale poate produce durere adiacentă zonei de cele mai multe ori, însă poate apărea și radiculopatie sau deficit neurologic.

Mai mult >

Tumorile măduvei spinării

Tumorile care apar la nivelul măduvei spinării sunt forațiuni benigne sau maligne, și se pot localiza în, lângă, sau în afara măduvei. Simptomatologia tumorilor benigne sau maligne poate include durere de spate, însă pacientul se prezintă la medic cel mai adesea în momentul în care observă lipsa sensibilității nervoase și apariția slăbiciunii muculare

Mai mult >