Diagnostic şi tratament

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul de certitudine se pune în urma investigațiilor imagistice, de primă intenție fiind radiografia de coloană, însă cea mai mare specificitate o are tomografia computerizată cu reconstrucție tridimensională.

CT-ul ne arată cât de mare este tasarea de la nivelul corpului vertebral fracturat, dacă există fragmente osoase migrate în canalul medular care ar putea comprima măduva, sau dacă sunt și alte părți ale vertebrei fracturate.

În cazul în care dorim să evaluăm distrucția măduvei, se va efectua o examinare RMN pe zona dorită.

Am fost diagnosticat cu fractură de coloană toracală (dorsală) și lombară. Ce fac?

Cel mai important, după un traumatism, este repausul fizic total, care se va menține până la infirmarea diagnosticului de fractură. Dacă diagnosticul de fractură se confirmă imagistic, trebuie să vă adresați unui neurochirurg de chirurgie spinală pentru a stabili dacă este sau nu cu indicație operatorie. Atenție la fracturile mielice pentru că ele reprezintă urgență neurochirurgicală.

Trebuie să menționăm că nu orice fractură este cu indicație operatorie, iar unele fracturi pot fi tratate conservator prin imobilizare în corset dorso-lombar și repaus fizic.