Prognostic

Care este prognosticul?

Pacienţii operaţi de hernie de disc lombară pot duce o viaţă normală cu excepţia ridicării de greutăţi în primele 4-6 luni după operaţie. Chiar şi după acest interval se recomandă evitarea exceselor.

Ca şi activităţi fizice, se recomandă kinetoterapia specializată, înotul, ciclismul, alergările uşoare (jogging), aerobic, căţărarea, etc. Tenisul, handbalul, fotbalul şi voleiul pot cauza dureri lombare.

După primele 2-3 săptămâni de la operaţie nu există restricţii în ceea ce priveşte viaţa sexuală.

Reluarea activităţii profesionale se poate face după 3-4 săptămâni, mai târziu dacă aceasta presupune eforturi fizice sau condiţii de lucru în frig sau umezeală.

După operaţie, mai pot exista uneori, la schimbarea vremii, efort, expunerea la frig unele dureri de spate, care însă nu trebuie să ne îngrijoreze. Deficitele neurologice (amorţelile şi scăderea de forţă musculară) se remit treptat în 3-4 săptămâni, mai rapid cu ajutorul kinetoterapiei.

Hernia de disc lombară este o boală care nu necesită tratament chirurgical decât în stadiile avansate, însă operaţia nu este una complicată, având un impact minim asupra capacităţii pacientului de a avea o viaţă normală.