Cauze şi simptome

Tumorile care apar la nivelul coloanei vertebrale pot fi primare sau secundare (metastazele altor tumori). 

Simptomatologia tumorilor vertebrale poate produce durere adiacentă zonei de cele mai multe ori, însă poate apărea și radiculopatie sau deficit neurologic. Deși durerea de spate este, de obicei, primul simptom care apare, pacientul se prezintă la medic cel mai adesea în momentul în care observă lipsa sensibilității nervoase și apariția slăbiciunii muculare mai ales la membrele inferioare, dificultăți la mers, scăderea sensibilității la durere, la rece sau la cald, amorțeli care apar în mâini sau picioare.

Uneori, dacă simptomele sunt neglijate, deficitele neurologice se pot agrava progresiv până la imposibilitatea de a mișca sau de a simți membrele inferioare (paraplegia), sau toate membrele (tetraplegia). Majoritatea tumorilor vertebrale sunt osteolitice (erodează osul), fapt ce duce la o instabilitate a coloanei vertebrale, apărând durerea de spate. Deși tumora este la nivel vertebral, afectarea neurologică este dată de extensia în canalul medular sau pe traiectul unuia sau a mai multor nervi.

Există și tumori vertebrale care sunt descoperite la examinări de rutină ale coloanei, de obicei la pacienții care se cunosc cu diferite tipuri de tumori (metastaze).