Intervenţia chirurgicală

În cazul tumorilor benigne, intervenția chirurgicală se face în scop curativ, realizându-se ablația formațiunii tumorale în totalitate, precum și stabilizarea și corectarea alinierii coloanei.

În cazul tumorilor maligne, operația se face paleativ, scopul fiind de a crește calitatea vieții, de a avea un rezultat histopatologic pentru tratamentul oncologic ulterior. 

Mi s-a propus o intervenție chirurgicală. Ce se întâmplă acum? Cum se desfășoară operația?

Operațiile vor fi efectuate conform standardelor internaționale, putând varia de la intervenție percutană minim-invazivă (vertebroplastie cu, sau fără biopsie, kyphoplastie), până la spondilectormie (operație 360˚ a vertebrei/vertebrelor cu excluderea ei/lor).

Oricare ar fi opțiunea chirurgicală, operația se desfășoară sub anestezie generală, pacientul fiind poziționat pe burtă, pe spate sau în decubit lateral. Indiferent de nivelul la care se află tumora, se va efectua localizarea exactă a nivelului prin fluoroscopie intraoperatorie.

Cel mai frecvent abord utilizat este cel posterior, incizia fiind centrată pe leziune, musculatura va fi trasă spre lateral. Inițial, se va efectua stabilizarea din posterior a coloanei și apoi ablația tumorii. Important de menționat este că abordul posterior nu exclude necesitatea unui abord anterior (prin față), indiferent de localizarea tumorii (cervical, transtoracic la nivel dorsal sau transabdominal pentru tumorile localizate lombo-sacrat).

Stabilizarea coloanei se face cu implanturi premium atât din abord posterior, cât și anterior. După îndepărtarea tumorii se va face o hemostază riguroasă pentru a preveni eventualele complicații.

Care sunt riscurile și complicațiile operației?

Folosirea intraoperator a echipamentelor moderne ne ajută să coborâm incidența complicațiilor postoperatorii foarte mult. Hematomul extradural poate apărea, însă pentru prevenție se poate plasa un tub de drenaj care se va scoate la 24 de ore postoperator. Acesta poate fi urmarea unei ablații cvasitotale a unei tumori extinse și extrem de agresivă.