Cauze şi simptome

Tumorile care apar la nivelul măduvei spinării sunt formațiuni benigne sau maligne, și se pot localiza în, lângă, sau în afara măduvei.

Simptomatologia tumorilor benigne sau maligne poate include durere de spate, însă  pacientul se prezintă la medic cel mai adesea în momentul în care observă lipsa sensibilității nervoase și apariția slăbiciunii musculare, mai ales la membrele inferioare, dificultăți la mers, scăderea sensibilității la durere, la rece sau la cald, amorțeli care apar în mâini sau picioare.

Uneori, dacă simptomele sunt neglijate, deficitele neurologice se pot agrava progresiv până la imposibilitatea de a mișca sau de a simți membrele inferioare (paraplegia) sau toate membrele (tetraplegia).

Durerea de spate se datorează extinderii tumorii de la nivel medular la nivelul coloanei, care invadând și erodând osul duce la destabilizarea coloanei. Creșterea tumorală în interiorul și în exteriorul măduvei și a meningelui, cât și în interiorul canalului rahidian produce compresiune la nivelul măduvei care se va manifesta prin deficite neurologice de diferite intensități în funcție de gradul “apăsării”, dureri locale sau care iradiază pe traiectul unei rădăcini nervoase.