Chirurgia epilepsiei

Daniela are 18 ani și se luptă cu o boală teribilă: epilepsia. Primele crize au început în jurul vârstei de 13 ani și, deși nu erau convulsive, i-au afectat enorm viața. Totul începea cu un miros urât sau cu o senzație de déjà-vu, după care Daniela se oprea din ceea ce făcea și pierdea contactul cu lumea înconjurătoare. La început rare, crizele au devenit din ce în ce mai dese și au fost mult timp etichetate drept “căderi de calciu”.

Abia după ce a ajuns la un neurolog și a efectuat o electroencefalogramă, a devenit clar faptul că era vorba despre crize epileptice și s-a putut administra un tratament. Acesta, însă, nu a oprit complet crizele, ci doar le-a rărit pentru o anumită perioadă de timp, după care a fost nevoie de creșterea dozei și de adăugarea a încă unui medicament și a încă unuia, fiecare în doze din ce în ce mai mari, până când au început să apară reacțiile adverse. Cea mai simplă dintre acestea a fost o alergie la unul dintre medicamentele antiepileptice. Mai greu de combătut, însă, au fost creșterea în greutate, tulburările de metabolism și dereglările hormonale. Mai mult, deși medicamentele erau în doze foarte mari, crizele continuau să apară.

Primele speranțe au venit în urma consultului de neurologie – epileptologie efectuat de dr. Ioana Mîndruță, Medic Asociat BRAIN Institute, în urma căruia Daniela a aflat că pentru boala ei există o soluție definitivă. Pe RMN-ul cerebral s-a observat o modificare la nivelul lobului temporal drept, mai precis hipocampul drept, unde exista o zonă cu priză de contrast și parțial calcificată. Electroencefalograma a arătat că acolo se află sursa crizelor de epilepsie și, ca urmare, i s-a propus Danielei o intervenție chirurgicală prin care să se îndepărteze această leziune. Operația nu urma să fie una simplă, întrucât acea modificare era situată în profunzimea creierului, într-o zonă cu numeroase vase de sânge. Din acest motiv, la spitalul respectiv, i s-a spus că nu se poate face operația, considerându-se prea riscantă.

În cele din urmă, la recomandarea doctoriței Mîndruță, Daniela a ajuns la BRAIN Institute, singurul spital din România în cadrul căruia se efectuează intervenții chirurgicale pentru epilepsie în deplină siguranță, beneficiind de neuronavigație, RMN intraoperator și posibilitatea de a trezi pacientul în timpul operației (awake surgery). În cazul Danielei, nu a fost necesară această ultimă metodă, leziunea epileptogenă fiind situată pe partea dreaptă, în emisferul nedominant, neresponsabil de limbaj.

Intervenția a decurs fără incidente, echipa operatorie a fost alcătuită din dr. Mihai Crăciun (neurochirurg) și dr. Anca Vișan (neuroanestezist), sub supravegherea dr. Ioana Mîndruță (neurolog) și dr. Sergiu Stoica (neurochirurg). Operația a durat cca. 4 ore, timp în care s-a îndepărtat nu doar porțiunea de țesut cerebral care apărea modificată pe RMN, ci și capul hipocampului și nucleul amigdalian, două structuri aparent normale, dar care, așa cum a arătat electroencefalograma, aveau un rol în producerea crizelor.

RMN preoperator - chirurgia epilepsiei

RMN pre-operator

RMN postoperator - chirurgia epilepsiei

RMN post-operator

 

 

 

 

 

 

 

 

Daniela s-a trezit cu bine din anestezie, fără deficiențe neurologice, iar RMN-ul de control efectuat a doua zi a arătat rezecția completă a leziunii epileptogene. Externarea s-a realizat la trei zile după operație, așa cum i-a fost promis. Daniela nu a mai făcut crize epileptice după operație, însă va trebui să continue câteva luni cu aceleași doze de medicație, până când se consolidează vindecarea creierului acolo unde s-a realizat intervenția. Ulterior, se vor scădea progresiv atât dozele, cât și numărul medicamentelor, până când administrarea acestora va fi stopată definitiv, iar diagnosticul de epilepsie va fi doar o amintire neplăcută.

11 comentarii

 1. chirita nicoletA spune:

  Am citit cu mult interes despre cazul Danielei pt. ca am si eu un baiat de 25 de ani cu aceeasi oala si sint f. ingrijorata pt. ca sintem la al treilea tratament si se pare ca nici acesta nu e eficient,crizele fiind din ce in ce mai dese,ultima a avut loc pe data de 18.07,la un interval de 3 saptamini de cea anterioara!Boala a debutat acum 6 ani aparent fara nici un motiv .Poate m puteti sfatui ce alte alternative mai sint pt ca efectiv nu stiu ce sa mai fac sa-l pot ajuta,mai ales pt. ca in ultima perioada e cu moralul la pamint! Va multumesc anticipat!

 2. PLESA NICOLAE spune:

  Sint PLESA NICOLAE am 47 de ani iar epilepsie de de la 3ani .Sint in pensie de gradul 2 .Au fost si cazuri cind din cauza crizei am cazut dar la mine o criza tine cam un minut cind i-mi pierd complect constiinta. Am citit pe net despre operatiile ce le faceti.Impmantarea electrozilor unde o sa fie si va fi defiitiva? Ca tratament iau CARBAMAZEPIN de 300 doua dimineata si doaua seara si fenobaebital seara. Boala o am de la 2 ani nu sint casatorit si stau cu parintii As mai avea sanse de vindecare in urma implantarii electrozilor? Am luat timp de un an si KEPRA de 250 una la 3 zile dar si-a facut efectele negative dureri musculare si uit repede. Astept raspuns si va multumesc.

  • Bună ziua. Vă rugăm să luați legătura cu colegii noștri din echipa de Patient Care, la numerele (021) 9984 / 0757.118.897 sau la adresa contact@braininstitute.ro. Veți primi, în scurt timp, toate informațiile de care aveți nevoie.

   Sănătate vă dorim!

   Cu drag,
   Echipa BRAIN Institute

   • PLESA NICOLAE spune:

    Am facut operatia de care ati spus acum o luna dar inca mai crize tot asa . Oare nu a reusit operatia? De citeava zile in partea stinga a gitului o simt ca amortita si simnt ca sufocari cite o data. Dece oare nu a reusit operatia?

    • Emilia spune:

     Domnule Plesa ,as dori sa vorbesc cu dumneavoastra pe acest subiect.,daca nu va deranjeaza.lasa-ti un nr de telefon aici sau pe facebook pe mess.

    • Florescu Florin spune:

     Domnul Plesa va rog din tot sufletu sa ma contactati la nr. De tel. 0766418326 pentru a discuta despre operatie! Deoarece am fost indrumat de catre Doctora Mandruta sa fac aceasta operatie si imi trebuie sfaturile cuiva care a trecut prin asta! Va multumesc!

     • Bună ziua. Vă rugăm să trimiteți un e-mail cu dosarul dumneavoastră medical pe adresa contact@braininstitute.ro, iar colegii noștri din echipa de Patient Care vă vor îndruma cu privire la pașii următori. De asemenea, puteți suna și la numărul de telefon 0757 118 897 – vă va răspunde unul dintre managerii noștri de pacienți. Multă sănătate vă dorim!

 3. Liviu Rosca spune:

  Am epilepsie de 2 ani,mi-a aparut din senin.Faceam crize odata la o luna,incepusem tratament cu trileptal si orfiril si timp de 6 luni tinusem si un regim special pana in ianuarie anul acesta.Initial,am crezut ca am scapat de boala pana acum 3 saptamani.De atunci am inceput sa fac crize saptamanal.Sunt interesat de aceasta operatie si cum as putea sa o fac si ce costuri presupune.

  • Bună ziua. Vă rugăm să luați legătura cu colegii noștri din echipa de Patient Care, la numerele (021) 9984 / 0757.118.897 sau la adresa contact@braininstitute.ro. Ei vă vor îndruma și veți primi, în scurt timp, toate informațiile de care aveți nevoie.

   Sănătate vă dorim!

   Echipa BRAIN Institute

 4. bogdan marian matei spune:

  Buna ziua
  Fetita mea de numai 6 luni sufera de epilepsie
  Face foarte multe crize pe zi (100 sau chiar mai mult )
  Avem un tratament dar care se pare ca nu functioneaza
  Am inceput dieta kitogenica dar la fel nu fuctioneaza
  As dori sa iau legatura cu dumneavoastra
  Multumesc

  • Bună ziua. Vă rugăm să trimiteți un e-mail cu dosarul medical al fetiței(rezultate analize, investigații, fișe de observație – absolut orice document relevant) pe adresa contact@braininstitute.ro, iar colegii noștri din echipa de Patient Care vă vor îndruma cu privire la pașii următori. De asemenea, puteți suna și la numărul de telefon 0757 118 897 – vă va răspunde unul dintre managerii noștri de pacienți. Multă sănătate îi dorim micuței!

Lasa un comentariu:

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*