Motivatie

Tratamentul pacientului cu o tumoră cerebrală malignă este multidisciplinar și complex. De cele mai multe ori, în prima linie stă chirurgia care trebuie să asigure o rezecție cât mai completă a tumorii, un diagnostic anatomopatologic cert și, în același timp, să păstreze un nivel de performanță neurologică maxim, cât mai aproape de normal. Radioterapia și chimioterapia sunt indispensabile și au contribuția sa la reducerea numărului de celule maligne. De asemenea, urmărirea periodică, re-intervenția chirurgicală, re-iradierea și schimbarea la timp a chimioterapiei, ca și terapiile adjuvante și paliative sunt egal importante.

Din păcate, în România, la ora actuală, nu există un protocol coerent și general acceptat de management al pacientului cu afecțiuni neuro-oncologice. În mod frecvent, vedem pacienți operați cu rezecții parțiale, deficite postoperatorii severe, protocoale incorecte de iradiere sau cure ineficiente de chimioterapie citostatică. Evident, speranța de viață a acestor pacienți, fără tratamentul corect, este mai mică.

dr-sergiu-stoica

Dr. Sergiu Stoica, neurochirurg

material si metode

Material și metode

Vom include în studiu pacienții nou diagnosticați cu glioblastom sau astrocitom anaplazic, care nu au mai fost operați, iradiați sau chimiotratați anterior.

În următorii doi ani, estimăm că BRAIN Institute va trata un număr de 500 pacienți cu afecțiuni neuro-oncologice. Dintre aceștia, aproximativ 100 vor putea fi incluși în program, restul neîndeplinind criteriile.

Protocolul de management va include, în funcție de caz, rezecția chirurgicală, radioterapia și chimioterapia citostatică, urmărirea imagistică periodică, re-intervenția chirurgicală, re-iradierea și chimioterapia de linia a doua.

Parametrii urmăriți vor fi obiectivi, reproductibili și ușor de cuantificat, pentru a permite o analiză statistică cât mai corectă:

  • Supraviețuirea globală: de la diagnostic, până la momentul decesului;
  • Intervalul liber de boală: de la momentul diagnosticului, până la evidențierea recidivei;
  • Calitatea vieții și performanța neurologică (Scorul Karnofsky și Rankin, chestionare de calitatea vieții);
  • Analiza cost/beneficiu pentru anumite metode de tratament și diagnostic (vezi Avastinul sau testele genetice);
  • Analiza costurilor sociale (zile de spitalizare, de incapacitate de muncă etc).

Doneaza acum