Operaţie pe furiş

În dimineața conferinței de presă care a avut loc ieri, echipa de neurochirurgie cerebrală condusă de Dr. Sergiu Stoica a operat un caz foarte special. Vrem să vă spunem această poveste pentru că noi am fost –și suntem– profund emotionați și fericiți că totul a decurs bine.

(Nu vom folosi numele real – din motive pe care le veți înțelege citind ceea ce urmează.)

Vlăduț are șapte anișori. La fel ca majoritatea băiețeilor de vârsta lui, el este pasionat de mașinute. La fiecare consultație a adus una din mașinuțele preferate. Privindu-l cum se joacă, ai fi putut jura că vizita la medic este una conjuncturală – poate doar pentru a-și însoți părinții, și a le rezolva problemele de adulți.

Neimplicarea lui Vlăduț în propriile probleme medicale nu este întâmplătoare. La vârsta de doi ani și jumătate, Dr. Sergiu Stoica l-a operat pe Vlăduț de o tumoră gigant de 7 centimetri. La vremea respectivă, a fost detectată o a doua leziune, mult mai mică, iar decizia a fost doar de a o supraveghea radiologic în continuare. Luna trecuta însă, medicii au observat o creștere în dimensiuni, drept pentru care abordarea chirurgicală a părut din nou cea mai corectă soluție.

fotografii-lansare-brain-institute-29

În cazul lui Vlăduț, una din principalele griji a tuturor a fost ca el să nu știe că va trece printr-o operație neurochirurgicală complexă – de fapt, să nu știe că ar avea vreo problemă. Singura explicație a fost controlul uzual pe care toți copiii și adulții trebuie să îl facă din când în când. În cazul copiilor, aspectele psihologice sunt cel puțin la fel de importante precum sunt cele clinice; felul în care își construiesc personalitatea depinde în mare măsură de percepția egalității cu ceilalți.

De când s-a internat dimineață, totul a mers impecabil – echipa BRAIN Institute s-a transformat într-o trupă de actori profesioniști. Vlăduț a primit un sedativ „surpriză”, care a permis asistentelor să îi monteze o branulă pe furiș. A urmat anestezia și operația – totul s-a petrecut în timp ce Vlăduț își visa probabil colecția de mașinuțe. Cicatricea, singura urmă pe care operația a lăsat-o, a fost ascunsă în păr – micuță, cvasi-invizibilă.

Câteva ore mai târziu, când s-a trezit, nu era conectat la niciun aparat de monitorizare, fiind în același loc în care adormise de dimineață. A căscat, le-a zâmbit părinților, a coborât din pat, și a mers direct în camera de joacă. În pragul ușii, a apărut o fetiță de vârstă ceva mai mică, la care Vlăduț s-a uitat cu înțelegere și compasiune: „săraca fetiță, probabil că e bolnăvioară”.

Asta explică o parte din zâmbetul pe care Doctorul Stoica l-a afișat la conferința de presă de ieri dimineață. Grija și dragostea pe care o dăruim pacienților se întoarce înapoi înzecit!

Un comentariu

 1. Mirela Pascariu spune:

  Buna seara,
  vreau sa multumesc pe aceasta cale domnului doctor Sergiu Stoica ,doamnei doctor Anca Visan si intregii echipe care au facut posibil ca la doar doua zile de la operatie sa pot pleca acasa ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat .Povestea mea a inceput in urma cu trei ani cand am descoperit ca am o tumoare pe creier de 4,5cm(meningiom) .Desi am fost si la acel moment la domnul doctor Stoica decizia finala in ceea ce priveste operatia a fost spitalul de stat ,si nu pentru ca domnul doctor nu mi- a prezentat incredere din punct de vedere profesional, ci pur si simplu am pus in balanta varsta dumnealui cu cea a medicului de la spitalul Bagdasar.La numai trei ani am constatat ca decizia luata
  atunci a fost una gresita ,pentru ca acest medic extraordinar desi tanar are o pasiune si o dorinta
  imensa de a face oameni fericiti.Cand am depistat ca tumoarea nu a fost extirpata total ,nu am stat pe
  ganduri si am venit direct la domnul doctor Sergiu,care m-a intampinat cu un zambet cald si cu
  multa rabdare mi-a explicat si mi-a raspuns la toate intrebarile mele .Am plecat din cabinetul
  dumnealui convinsa si decisa pentru o noua operatie .Desi nu a incercat nici o secunda sa ma
  convinga,de faptul ca el poate face pentru mine cele mai extraordinare lucruri in ceea ce priveste
  combaterea tumorii, simplul fapt ca este omul care cu zambetul pe buze iti prezinta problema pe car
  o ai ca pe ceva minor te lasa fara cuvinte si in acelasi timp fara semne de intrebare,pleci convins ca
  el este Omul!Nu am stat pe ganduri si a doua zi am sunat sa ma programez pentru operatie la Brain Institute.Am o saptamana de la operatie si asa cum scrie si in acest spital de cinci stele :creierul nu stie ca a fost operat!
  Chiar daca nu am fost un caz grav pentru dvs ,pentru mine domnule doctor Sergiu Stoica sunteti cineva care mi-a dat sperante ca peste douazeci de ani imi voi aminti cu drag de aceasta cumpana din viata mea .Va multumesc incaodata de tot ce ati facut pentru mine si familia mea.Sarbatori
  Fericite dvs si intregii echipe de la Brain Institute.

  Mirela Pascariu

Lasa un comentariu:

Adresa de email nu va fi publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*